Farsangi fánk recept: Puha, foszlós és ellenállhatatlan!
2025. február 14. 16:00
A farsang nem telhet el a klasszikus farsangi fánk nélkül! Ha szeretnél egy igazán könnyen elkészíthető, levegős, foszlós fánkot sütni otthon, akkor ez a recept tökéletes választás. Megmutatjuk, hogyan készíthetjük el ezt a hagyományos farsangi finomságot!
Hozzávalók (kb. 12-15 darab fánkhoz):
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dl langyos tej
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított élesztő)
- 3 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 evőkanál rum vagy pálinka (elhagyható, de segít, hogy ne szívja magába az olajat)
- 5 dl olaj a sütéshez
- Lekvár és porcukor a tálaláshoz
Farsangi fánk lépésről lépésre
1. Az élesztőt felfuttatjuk
Langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk 5-10 percig, amíg felfut és habos lesz.
2. A tésztát összeállítjuk
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a porcukrot és a csipet sót. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, az olvasztott vajat és a rumot. Az egészet kézzel vagy dagasztógéppel sima, rugalmas tésztává dolgozzuk.
3. A tésztát kelesztjük
A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük, amíg duplájára nő.
4. A fánkok formázása
Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk a fánkokat. A közepükbe egy kis mélyedést nyomunk az ujjunkkal. Ez segít, hogy a lekvárnak tökéletes helye legyen.
5. A második kelesztés
A kiszaggatott fánkokat letakarva még 20-30 percig kelesztjük, hogy igazán levegősek legyenek.
6. A fánkok sütése
Egy mély lábasban vagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat (kb. 170°C-ra). A fánkokat a mélyedéses felükkel lefelé helyezzük az olajba, és fedő alatt kb. 1 percig sütjük, majd megfordítjuk, és fedő nélkül is aranybarnára sütjük őket.
7. A tálalás
A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívják. Lekvárral díszítve és porcukorral meghintve tálaljuk.
Tippek a tökéletes farsangi fánkhoz
- Ne siettessük a kelesztést! A jól megkelt tészta lesz igazán levegős és puha.
- Ne legyen túl forró az olaj! Ha túl gyorsan barnul, belül nyers maradhat a fánk.
- A rum vagy pálinka nemcsak ízesít, hanem segít csökkenteni az olajfelszívódást.
A farsangi fánk elkészítése időigényes, de ha követjük ezeket az egyszerű lépéseket, garantáltan puha, foszlós és ínycsiklandó fánkokat süthetünk otthon.
Ajánló: Ha esetleg nem farsangi fánkot, hanem csörögefánkot készítenél, kattints ide a receptért!