A legjobb morzsasüti recept - almás crumble
2025. február 15. 11:00
Kedved támadt egy gyors, gyümölcsös desszertre? Próbáld ki ezt a mennyeien ropogós gyümölcsös crumble-t! Egyszerűen elkészíthető, hihetetlenül finom – és tökéletes választás a hétvégére.
Mi is a crumble?
A crumble eredeti receptje Nagy-Britanniából és Írországból származik, és a második világháború után vált népszerűvé. A crumble leggyakoribb hozzávalói a cukor, vaj, liszt és gyümölcs, ha édes változatot készítünk.
Hozzávalók:
- 80 g liszt
- 40 g darált mandula
- 70 g nádcukor
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
- 70 g vaj
- 150 g friss áfonya
- 200 g kockára vágott alma
- Kevés vaj a forma kikenéséhez
Elkészítése:
- Egy kisebb tepsit vagy sütőformát (kb. 18 x 25 cm) vajjal kenj ki. Egy tálban keverd össze a lisztet, darált mandulát, cukrot, fahéjat és sót. A vajat darabold fel, majd kézzel morzsold bele a száraz hozzávalókba, amíg durva morzsát nem kapsz. A morzsát tedd hűtőbe kb. 30 percre – így lesz igazán ropogós!
- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütőnél 160 °C). Az áfonyát mosd meg, csepegtesd le, az almát vágd kockákra, majd oszlasd el a kivajazott sütőforma alján. Szórd rá az előzőleg hűtött morzsát, és süsd kb. 35 percig, amíg aranybarnára nem sül.
- Hagyd egy kicsit hűlni, majd még langyosan tálald – vaníliafagylalttal vagy vaníliaszósszal mennyei finomság!
Tipp: Ha épp nincs áfonyád, használhatsz más bogyós gyümölcsöket is, például málnát, epret vagy szedret. Engedd szabadjára a kreativitásod!
Most már csak annyi a dolgod, hogy kanalad után nyúlj és mhhhhh!
Ajánló: Ha inkább csokis édességre vágysz, itt egy brownie recept – A legjobb csokis süti, amit imádni fogsz!
Fotó: Getty Images / Image Professional Gmbh