Tudományos kutatás készült arról, hogy a tehenek mekkora stresszt élnek át leölésük előtt
2022. március 25. 18:18
A háztáji környezetben megölt marhák is majdnem annyi kortizolt termelnek haláluk előtt, mint a nagyipari környezetben levágottak.
Meglehetősen nagy stresszt okoz a tehenek számára az, amikor megölik őket. Ez a Science Directen megjelent tanulmányból derül ki, amiben a tehenek stressz-szintjét és a húsuk minőségét vizsgálták annak függvényében, hogy milyen környezetben ölték meg az állatokat.
A tanulmányból kiderül: a háztáji környezetben megölt tehenek is majdnem annyi kortizolt termelnek haláluk előtt, mint a nagyipari környezetben levágottak. A korizol nevű vegyületet a stresszre válaszul termeli az állatok szervezete.
A hat tudós által készített kutatás szerint mindenféle környezetben szükség van állatjóléti fejlesztésekre. Megjegyezték: a vásárlók meg tudják különböztetni a két környezetben levágott tehenek húsából készült steakeket.
Nyitókép: Getty Images