Kiderült, miért sokkal drágább a magyar eper a külföldinél
2024. április 8. 16:32
Amikor a magyar szezon elkezdődik, a mediterrán országokban már rég szüretelnek.
Már a boltokban van a magyar eper, és azt látni, hogy egyelőre a négy-ötszöröse is lehet a magyar eper ára a külföldinek. Elsősorban klimatikus okai vannak az árkülönbségnek – mondta a Spirit FM-nek Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.
Apáti szerint ilyenkor, áprilisban a magyar szamócát csak fólia- vagy üvegházban lehet termelni, míg a „konkurenciánál”, a mediterrán országokban (Spanyolország, Olaszország vagy Görögország) azonban ez nem így van, ráadásul ott már hónapokkal korábban elindul az eperszezon. Az elnök azt is elmondta, a fenti országokban jelenleg túlkínálat van az eperből, ezért nyomott áron próbálják eladni többek között itt is.
Az eper jelenleg 5-6 ezer forint/kg körül mozog, május közepére viszont már 1000-1500 forint körül várható – hangzott az optimista előrejelzés.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó