EUEurópa

Recept: édességre vágysz? Íme az írek kedvenc almatortája

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. június 3. 11:13

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Írország kedvencét, íme az ír almatorta.

Hozzávalók

  • 375 g sima liszt
  • 150 g vaj, lehűtve, apróra vágva
  • 210 g porcukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 4 db (kb. 750 g) alma
  • 2 db tojás
  • 60 ml tej
  • vaníliás puding

Elkészítés

  1. Helyezzük a lisztet és a vajat egy nagy tálba. Kézzel addig gyúrjuk a mixet, amíg a keverék finom morzsára nem hasonlít. Adjunk hozzá nagyjából 155 g cukrot, sütőport és fahéjat. Keverjük jól össze.
  2. Adjuk hozzá az almát, és ismét keverjük alaposan össze. A tojást és a tejet egy kancsóban verjük habosra. Öntsük össze a két keveréket, és keverjük addig, amíg homogén nem lesz.
  3. A torta keveréket kanalazzuk az előkészített tepsibe. A kanál hátuljával terítsük szét egyenletesen a tepsiben, majd a tetejét szórjuk meg a maradék cukorral.
  4. Tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe a tepsit, majd süssük 1 óra 10 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkálóra már nem ragad tészta.
  5. Miután megsült, még 10 percig hagyjuk a kerek tepsiben, hogy kissé kihűljön.
  6. Frissen főzött pudinggal tálaljuk.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: Pexels

#Európa#ezt eszi európa#írország#recept#almatorta#ír#nemzeti étel#alma#desszert#torta#puding

Címlapról ajánljuk