Ezért olyan válogatósak a gyerekek, így lehet őket rászoktatni arra, hogy egyenek rendesen
2024. augusztus 17. 15:08
Apróság, hogy egy nyolcéves semmiképp sem hajlandó zöldséget enni, vagy ideje hívni a gyerekpszichológust? Hogyan mehetünk biztosra, hogy teljes legyen a gyerekünk étrendje még akkor is, ha ő aktívan küzd ez ellen? Érdemes fagyival vagy csokival jutalmazni a lurkókat, ha nem hajlandók megenni egy-egy fogást? Cikkünkben ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.
Ismerős? A kisgyerek egyik pillanatban még vidáman, kíváncsian próbál ki mindenféle ételt, ami vacsorára készült, a másikban pedig nem hajlandó mást enni, csak egyetlen, kedvenc fogását, ami a legritkább esetben valami teljesértékű, egészséges fogás.
A túlságosan válogatós kisgyerekek nemcsak a szüleik idegrendszerét amortizálják, de akár egészségügyi problémát is jelenthetnek. Elég változatosan eszik-e a gyerek? Mi van, ha alultáplált? Mennyire kell aggódni, ha ezt, vagy azt az ételt csak azért sem hajlandó megenni?
A jó hír az, hogy a legtöbb esetben aggodalomra semmi ok: a válogatás normális a kisgyerekeknél, vagyis egy olyan probléma, amit elkerülni nem igazán lehet. Sarah Almond Bushell terapeuta nemrég arról beszélt az Independentnek: sohasem a szülő hibája, ha gyereke válogatós lesz. Azt mondta: „A válogatós magatartás általában 4-5 éves korig tart. A gyerekek fejlődése ekkor érkezik új állomáshoz.”
A szaknyelvben ételneofóbiának (tehát az új ételek kipróbálásától való félelemnek) nevezett jelenség a gyerekek 50-75 százalékát érintheti különböző kutatások szerint. Az ilyen esetek szinte sosem vezethetőek vissza egy-egy okra. Emellett habitustól és személyiségtől függetlenül ugyanúgy kialakulhat aktívabb, extrovertáltabb gyerekeknél, mint az introvertáltaknál.
Hol a határ a válogatás és az étkezési problémák között? Milyen lelki okok húzódnak mögötte? Mit tehet a szülő, hogy segítse gyermekét? Ezekről a témákról korábban Deliága Éva gyermekpszichológus a Reggeliben beszélt részletesebben.
A válogatós gyerekeknek a tudomány is ellátja a baját
Nick Fuller szakorvos nagyjából hat évet töltött azzal, hogy a kisgyerekes családok és az étkezés kapcsolatát kutassa. Feltárt nyomon követhető dinamikákat, mintákat, amelyek alapján nemcsak a gyerekek, hanem az egész család számára ad hasznos étkezési tanácsokat. A Sydney University beszámolója szerint azt vallja: ha a szülők egészségesek, akkor a gyerekek is azok lesznek.
Azt már Bushell mondta el, hogy a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha a szülők kontraproduktív megoldási kísérletekkel próbálják rávenni a gyereket az evésre, amikkel vagy nem tudnak változtatni a helyzeten, vagy csak még rosszabbá teszik azt. Arra figyelmeztetett: ha jutalmazással, vesztegetéssel, korlátozással, figyelemeltereléssel, vagy épp túl sok figyelemmel próbálkozunk ebédidőben, maximum annyit tudunk elérni, hogy még hosszabb ideig tartson a válogatós időszak.
Akkor mit tegyünk ezek helyett? Egyeteme honlapján Bushell több jótanácsot is megosztott, amelyeket, ha követünk, nemcsak gyermekünk étkezési szokásain javíthatunk, de saját magunk is egészségesebben táplálkozhatunk.
- Vonjuk be a gyereket az étel elkészítésébe! Ezáltal könnyen kíváncsiságot ébreszthetünk bennük az étel iránt, amit segítettek elkészíteni, és új fogásokat is szívesebben kóstolnak meg.
- Igyekezzünk megtalálni az egyensúlyt a változatos, illetve az ismerős, megszokott ételek között. Próbáljunk ki új kombinációkat, és figyeljük, melyik hogyan válik be.
- Először kis adagot adjunk a gyereknek! Ezzel elkerülhetjük, hogy a gyerekek túl nagy kihívást lássanak egy új ételben, és arra ösztökéljük őket, hogy kérjenek repetát.
- Legyenek meg a szertartások az étkezés előtt, közben és után! Ez azért fontos, mert így könnyebben kreálhatunk biztonságos, élvezetes környezetet a gyerekek számára, ahol az új dolgok kipróbálásához pozitív élmények társulnak.
- Ha eszünk, az ételre figyeljünk! Ne tévézzünk, rakjuk el az okoseszközöket, és ne szaladgáljunk el más dolgokat intézni.
- Ne adjuk fel a próbálkozást! Kutatások szerint akár 8-10-szer is találkoznia kell a gyereknek egy-egy új zöldséggel, vagy gyümölccsel, mire „megbízik benne”, és hajlandó megenni.
- Ne álljunk neki másféle ételt főzni, ha a gyerek nem hajlandó megenni az ebédet, vagy a vacsorát! Ezzel csak azt tanulják meg a kicsik, hogy az újdonságok következetes, ismételt visszautasításával ki lehet zsarolni az ismerős, biztonságos ételeket.
- Ne használjuk az ételt jutalomként, vagy büntetéskén! Valószínűleg minden szülő kényszerült már alkudozásra: „Na még két falat a salátából, aztán kaphatsz fagyit jutalmul!” Ezzel csak azt érjük el, hogy az egészséges ételeket összekapcsolják a fejükben az egészségtelenekkel a gyerekek, és igényelni fogják a tonnányi édességet minden egyes falat legyűrt egészséges étel után.
- Viselkedjünk példaképként! Amikor együtt ül az asztalnál a család, érdemes saját magunk számára is lelkesedést mutatni az új ételek kipróbálása iránt. A gyerekek akarva-akaratlanul is másolják szüleik magatartásmintáit, így a mi lelkesedésünk is könnyen átragadhat rájuk.
Korábban a Fókusz is készített riportot arról, mit tehet egy szülő, hagy gyermeke válogatós. Sok gyerek nem szereti a spenótot, vagy a brokkolit, sokan még a gyümölcsöket sem eszik meg. De akkor mit tehet egy szülő, ha csemetéje válogatós? Az úgynevezett kreatív tálalás például állítólag sokat segít.
Nyitókép: Getty Images