Gönczi Attila Imre receptje
2014. szeptember 30. 21:05
Hozzávalók:
bárány
répa
burgonya
só
bors
babérlevél
hagyma
fokhagyma
szilvalekvár
cukor
vörösbor
áfonya
szilva
kelkáposzta
friss zöldfűszerek
Elkészítés:
A sárgarépát, fehérrépát és a burgonyát megpucoltam, babéros sós és borsos vízben elkezdem félpuhára főzni. A vöröshagymát és a lila shalotte hagymát megpucoltam, a vöröshagymát finomra vágom, a shalotte hagymát félfőre vágom. Egy edényben szilvalekvárt karamellizálok, hozzáadom a finomra vágott hagymát, utána a zöldséges burgonyás lével felengedem, pici vörösbort tettem hozzá. Ehhez még felkockázott szilvát és áfonyát tettem, ezt beforraltam. Ezután mikor elkészült a zöldség és a burgonya, leszűröm és félreteszem. Kelkáposzta levelet megmosom, felcsíkozom, leforrázom, majd félreteszem. Ezután zöldfűszereket, mint kakukkfüvet, rozmaringot, snidlinget és petrezselymet, fokhagymát mozsárban kis olajjal péppé zúzom. A bordákat megpucolom, formákra vágom, serpenyőben olivaolajon fokhagymát pirítok, ekkor ráteszem a zöldséges burgonyát és készre pirítom. Utána kiveszem a burgonyát és ebben a lében átfuttatom a kelkáposzta csíkokat, melyeket még sóval és borssal ízesítek. A beforralt gyümölcs szószt, turmixgéppel pürésítem, edénybe teszem és melegen tartom. A bordákat sózom és borsozom, minden oldalát jó kérgesre megsütöm, olivaolajos meleg serpenyőben. Tálalás előtt nem sokkal rákenem a húsra a zöldfűszeres öntetet, és rozéra sütöm eme fűszeres olajban.