Pataky Péter receptje: Epersügér filé, lecsó gazpacho, színes paradicsom salsa
2014. szeptember 25. 21:05
Hozzávalók 4 főre:
2 szép epersügér kifilézve (4 filé)
1,5 kg színes paradicsom
1 zöld kápia paprika
1 zöld kaliforniai paprika
1-2 szép salotta
2 gerezd fokhagyma
2 dl extra szűz oliva
10 dkg sózott vaj
frissen őrölt bors
tengeri só
vegyes frissen vágott zöldfűszerek (petrezselyem, bazsalikom, stb)
jó minőségű fehérborecet
A gazpachohoz ha tehetjük, előző este marináljuk a felvágott zöldségeket:
egy kg paradicsomot
a zöldpaprikákat
az egyik salottát
egy gerezd fokhagymát
1 dl extra szűz olivát
Egy kávéskanál tengeri sóval, pár csepp borecettel és kevés frissen őrölt borssal.
Másnap egy mixerben pépesítsük, majd szűrjük át, hogy selymes levet kapjunk. Állítsuk be az ízét, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, ha nem elég savas, pár csepp ecettel is ízesítsük.
Tálalásig tegyük hűtőbe. A salsához a szép színes paradicsomokat vágjuk apró kockára, a zöldfűszerekkel, kevés finomra vágott salottával, borecettel, sóval, borssal, olivával.
A halakat filézzük ki, mindkét oldalát sózzuk, majd forró serpenyőben, kevés oliván bőrös oldalával lefelé pirítsuk meg. Dobjunk rá sózott vajat, azzal locsoljuk meg.
Közben a salsát tegyük egy mélyebb tányér közepére, erre kerül a frissen sütött halfilé, majd öntsük köré a gazpachot.