Sült répa, gyömbér, vadon szedett saláták és fűszernövények
2014. szeptember 19. 21:05
Széll Tamás receptje
Hozzávalók: (5 adagra)
15-20db sárgarépa zöldjével
1 liter bio sárgarépa lé
10dkg gyömbér
6dkg napraforgómag
6dkg kesudió
0.6l oliva olaj
5dkg vaj
1doboz philadelphia sajtkrém
3db narancs leve és héja
só és cukor
vad növények (bármi, ami éppen terem pl.: amaránt levél, baby paraj, pimpinelle, baby pok-choi, hagymák, sarkantyú levél, mizuna, mustárlevél, virágok stb…)
5 db répát megtisztítunk, körömkefével megsikáljuk, kevés szárat hagyunk rajta. Gazdagon megszórjuk sóval, kevés cukorral, bőségesen locsoljuk olivával. 180fokos sütőben sütjük kb. 30percet. Akkor jó, ha héja karamellás-hólyagos, maga a répa pedig vaj puha. Amíg sül a répa, addig elkészítünk minden hozzávalót. A maradék répát megpucoljuk, vékony karikákra vágjuk, kevés megbarnított vajon átforgatjuk, pici gyömbért dobunk rá, a répa lével puhára pároljuk. Amint megpuhult, pürésítjük, selymes pürét készítünk belőle. A kesudiót és napraforgómagot serpenyőben pirítjuk, sózzuk Maradék gyömbért apró kockákra vágjuk, oliva olajat locsolunk rá. Kevés répa léből, olivából, narancsléből, narancs héjából egy gyors vinaigrettet rögtönzünk.(ejtsd: vinegrett) A szedett növényeket előkészítjük, mossuk, itatós papírra helyezzük.
Kiegészítés:
A fenti zöldségmixhez kézzel vágott borjútatárt és borjúmártást is adunk.
Burjúmártás hozzávalói: borjúszűz lesütve szeletben ennek a pecsenyeleve összekeverve olivával, balzsamecettel, capri gyümölccsel és annak levével, paradicsompürével és fokhagymával. Ebből egy krémes mártás születik majd a tatárhoz.