A Konyhafőnök

Dél-magyarországi halászlé gyufatésztával

rtl.hurtl.hu

2014. szeptember 18. 21:05

Tóth Marci receptje

Hozzávalók:
1,2 kg hal (ponty, keszeg, kárász, de főleg ponty)
1 szelet pontyfilé
tej
ikra
1 púpos ek. őrölt paprika
1 nagy fej vöröshagyma
víz
1 paradicsom
1 paprika
1 csípős zöldpaprika
Gyufatésztához:
100 g liszt
1 tojás
csipet só
1 kiskanál étolaj

Elkészítés:
A pontyfilét sózom, borsozom és őrölt pirospaprikával megsózom, majd félreteszem. Felteszem forrni a vizet a felaprított hagymával és az előre besózott kicsit borsozott hal darabokkal. Forrás után adok hozzá egy kevés fűszerpaprikát, majd további 25-30 percig nagy lángon főzöm. Közben elkészítem a gyufatésztát. A hozzávalóiból tésztát gyúrok, amit tésztanyújtó gép segítségével kinyújtok gyufaszál vastagságúra, felvágom gyufa méretűre és félreteszem lisztezett tányérra. A hal alaplevet leszűröm, visszateszem a tűzre hozzáadok egy fél paradicsomot és a maradék fűszerpaprikát, valamint ízlés szerint csípős zöldpaprikát. További 15 -20 percig forralom és az utolsó 10 perc előtt beleteszem a halfilét majd az ikrát és a tejet. Külön edényben, de hal alaplében kifőzöm a gyufatésztát.

Tálalás:
A halszeletet középre helyezem és ráhalmozom az ikrát illetve a tejet a szelet köré gyufatésztát teszek, és a végén felöntöm a hal alaplével. Díszítésnek zöldpaprikát és őrölt fűszerpaprikát használhatok.

Címlapról ajánljuk